Voordelen composietvulling ('witte vulling')

  1. De voordelen van een composietvulling zijn veelal het spiegelbeeld van de nadelen van een amalgaamvulling.
  2. Geen gezondheidsrisico's Er zijn geen gevallen van allergische reacties op composiet bekend. Evenmin zijn er (anno 2016) andere gezondheidsrisico's bekend voor composietvullingen.
  3. Esthetisch aantrekkelijker Composietvullingen zien er beter uit doordat zij dezelfde kleur als de tand of kies hebben waarin zij worden geplaatst. Om deze reden wordt vooral bij gaatjes in voortanden vrijwel standaard voor witte vullingen gekozen. Wel kan het zo zijn dat witte vullingen in de loop der tijd verkleuren, zodat de esthetische voordelen (deels) verloren gaan.
  4. Spaart tandmateriaal Anders dan bij amalgaamvullingen, hoeft bij composietvullingen niet in gezond tandmateriaal worden geslepen. De witte vulling wordt namelijk aan de tand of kies 'geplakt', zodat geen extra ruimte gemaakt hoeft te worden voor houvast voor de vulling. Dit 'plakken' aan de tand of kies zorgt ook voor extra hechting zodat de tand of kies weer meer kracht krijgt (die nodig zal zijn bij met name het kauwen).

 

Nadelen composietvulling ('witte vulling')

  1. Witte vullingen kennen behalve voordelen ook enkele belangrijke nadelen.
  2. Minder duurzaam

Witte vullingen gaan duidelijk minder lang mee dan grijze vullingen. De typische levensduur van een composietvulling is drie tot tien jaar. Met name grote vullingen en vullingen in kiezen die belangrijk zijn bij het kauwen gaan kort mee.

  1. Duurder

Composietvullingen zijn duurder dan amalgaamvullingen.

  1. Plaatsen vulling duurt langer

Het plaatsen van een composietvulling vereist meer handelingen van een tandarts dan bij een amalgaamvulling. Als gevolg, neemt het plaatsen van een witte vulling ook aanzienlijk meer tijd in beslag, tot aan twintig minuten extra per vulling. Wanneer composiet vulling wordt gebruikt voor inlays of onlays kunnen zelfs meerdere tandartsbezoeken vereist zijn.

  1. Risico op afbreken

Bij composietvullingen bestaat het gevaar dat deze afbreken aangezien zij minder sterk zijn dan amalgaamvullingen. Om deze reden worden witte vullingen doorgaans niet gebruikt voor grote vullingen in kiezen.